luni, 29 noiembrie 2010

Ce sunt URL-urile prietenoase ( Search Engine Friendly URLs ) si cum functioneaza ?

URL-urile SEF (Search Engine Friendly URLs) sunt URL-urile generate folosind cuvinte cheie din continutul site-ul dvs. si sunt folosite pentru a îmbunatati vizibilitatea site-ul in motoarele de cautare.

Un exemplu în acest sens ar putea fi:

www.example.com / articol-titlu-sau-keywords(cuvant cheie).html

Cel mai bun mod de a explica de ce acest model de URL-uri este important pentru motoarele de cautare este sa ma întorc la motivul pentru care acestea sunt utilizate.

Original site-urile web au fost create folosind doar fisiere HTML.
Astfel, modelul de adresa URL de mai sus exista în mod natural pentru ca utilizatorii salveaza fisierele HTML cu cuvinte cheie care descriu continutul site-ului. Dezvoltatorii de motoare de cautare au observat acest model si au început sa utilizeze URL-urile si numele fisierelor ca indicii cu privire la continutul paginilor web.

Cu timpul, site-urile au crescut si gestionarea miilor de fisiere HTML a devenit un cosmar, astfel incat proprietarii de site-uri au apelat la tehnologiile web mai moderne. Acestea înlocuiesc fisierele HTML simple cu baze de date. Cu toate acestea, pentru a determina care bucata de continut trebuie sa apara pe fiecare pagina a fost nevoie de atribuirea unui numar unic de identificare (ID) in baza de date. Astfel au ajuns la adresele URL care arata ca in urmatorul exemplu:

www.example.com/article.php?id=343245&page=23

sau

www.example.com/article.php?key=titlu-articol

Motoarele de cautare nu au mai putut folosi acest tip de URL-uri ca un indiciu pentru identificarea continutului paginii web. Având în vedere ca numele fisierului este format doar din numere si semne, nu au mai putut spune care parte din URL este semnificativa, sau care nu.

Aplicatiile server ca mod_rewrite pentru Web Apache Server si ISAPI_Rewrite pentru IIS Microsoft Web Server permit proprietarilor de site-uri imitarea URL-uri mai vechi si rescrierea manuala a acestora.
Aplicatiile realizeaza acest lucru folosind un set de "reguli", rewrite rules.
Se ia URL-ul de intrare se interpreteaza si se executa un anumit set de reguli pentru a determina care este fisierul executat. Astfel putem crea URL-uri de genul:

www.example.com / articolul meu-titlu.html

Regulile de rescriere interpreteaza URL-ul si-l "rescriu", ca:

www.example.com/article.php?urlKey=articolul-meu-titlu

Acest lucru creeaza o situatie win-win-win. Motoarele de cautare vor vedea doar URL-ul existent, în timp ce o aplicatie web poate utiliza baza de date mai rapid si mai eficient pentru a stoca si prelua continutul, iar utilizatorii site-urilor vor naviga mult mai eficient si mai rapid stiind in orice moment in ce sectiune a site-ului se gasesc.


View the original article here

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu