luni, 21 martie 2011

Cum functioneaza Google spiders ??

Zilele trecute am citit un articol extraordinar, unul dintre cele mai bune articole de SEO pe care le-am citit vreodata. O sa intelegeti de ce ..

In primul rand sursa acestor informatii este extrem de credibila : un fost programator de la Google. 

In al doilea rand informatia nu este mistificata si plina de prostii ca si marea majoritate a informatiilor despre 'secretul SEO' . 

O sa incerc sa va expun aici in romaneste cateva informatii cruciale despre cati si cum gandesc robotii de la Google, ce este Google dance si evident cum lucreaza Google Sandbox.

Trebuie specificat ca sursa ne vorbeste de 4 spideri diferiti care scaneaza toate siteurile la momentul acesta , dar nu exclude posibilitatea de a fi mai multi . Sa ii luam pe rand.

1. Spiderul de Backlinkuri : acesta este cel mai simplu si mai rapid dintre toti si este si cel mai vechi . Structura sa de programare se gaseste la incepututrile Google , nu s-a schimbat foarte mult. Ei sunt cei care deschid calea restului de spideri spre siteul tau. Sunt construiti in acelasi stil ca si virusii , merg pe linkuri si scaneaza pentru mai multe linkuri, se multiplica si urmaresc toate linkurile de pe aceea pagina. 

Ei adora sa scaneze sursa cod in cautarea de linkuri . Vor trimite spre indexul de la Google informatii ce vor fi gasite in <head>  si backlinkuri. Atentie mare : daca nu vor gasi nimic in tagul <head>, adica title  sau macar meta tags vor trimite continut random din pagina , ceea ce s-ar putea sa va dauneze grav la ranking. 

Asadar nu va luati dupa cei care zic ca metatags nu mai sunt importante !!! Si doi : neaparat sa aveti tagul <title> scris corect head-ul siteului.!!!

Daca vor gasi un link care nu duce nicaieri ( dead link) pe siteul vostru deasemenea va vor depuncta. Din cand in cand verificati aceste linkuri care iasa din pagina voastra , atat external cat si internal!!

2. Spiderii de Continut : cei mai comlexi, greoi si temuti roboti de la Google. Ei sunt creatia primei etape de evolutie a mototrului de cautare. Ei scaneaza si trimit spre index absolut tot continutul siteului tau. 

Exista zvonuri ca ei chiar ar intelege despre ce este vorba in articolul tau si ar recunoaste imediat textul duplicat. Atentie : se zice ca ar recunoaste si daca articolul tau este spun ( adica trecut printr-un soft de spinning) . Si evident fac legatura directa si imediata intre continutul articolului si cuvintele cheie ( metatags). 

Vin pe acceasi cale deschisa de spiderii de backlinks dar se misca mult mai greu si vin mai tarziu. Iubesc siteurile care isi schimba continutul continuu. 

O mare greseala de SEO : daca dupa ce spiderii de backlinks au trecut pe la tine stergi un backlink inainte ca si content spiderul sa ajunga asta este clar depunctare . 

3. Spiderii de fotografii : un efect direct a ceea ce se numeste evolutia indexarii fotografiilor in images.google . Se spune pe la colturi ca  ar fi capabili sa inteleaga fotografia , culorile, si sa recunoasca pozele porno de exemplu. Daca sunteti familiari cu serviciul Picassa de la Google nu va mai mirati de aceste lucruri. O evolutie fantastica. Se plimba tot pe calea deschisa de Backlink spiders si se folosesc de informatia celor de continut pentru a indexa fotografiile.( voi reveni cu un articol complex despre aceasta indexare corecta a fotografiilor in Google).

4. Spiderii video : acestia sunt un experimet de al lui Google . Sunt extrem de inteligenti si fac lucruri extraordinare.  La momentul acesta , specifica sursa nu au abilitatea de a detecta singuri video dar se folosesc si ei de ce le transmite Content spideru-ul.  Atentie ei gasesc video, si trimit informatii la Google despre thumbnail, tags, rating si comentarii pentru a se decide daca un video este important.  Ei sunt folositi in YouTube. Asadar , precizeza sursa acum intelegeti de ca Google avea nevoie de YouTube : test, test si iar test. 
Acestia sunt spiderii cei mai importanti ai lui Google la aceasta ora si acesta este stilul lor de lucru. Cu siguranta are multi mai multi , dintre care unul care ma fascineaza zilele astea , cred ca se numeste Voyager( doar cred asta , nu sunt sigur ). Puteti sa testati pe Google cautati la preferinte de cautare In timp real , postati un link pe Twitter si veti vedea instant acolo in Google. Este fascinant.

Sfatul meu este sa incercati , si Facebook functioneaza dar Twitter este aproape instant. Asadar v-am dat si un mic secret despre cum poti face ca Google sa iti viziteze siteul in 2 secunde : Tweet.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos in demersurile voastre SEO . 

Promit sa revin cu un articol despre indexarea corecta a fotografiilor, precum si cu explicatia Google dance si Google Sandbox .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu